Als je partner ernstig ziek is

Een ernstige ziekte verandert alles. Niet alleen dat van de patiënt, ook van diens geliefde. Wat gebeurt er als beiden totaal anders omgaan met ziekte en tegenslag? Hoe houd je een relatie goed die voortaan draait om kanker of MS?

In Psychologie Magazine, oktober 2014

‘Toen drie jaar geleden bleek dat Chris darmkanker had, beet ik me er helemaal in vast’, vertelt Marcia Schouten (42). ‘Alles wat ik op internet aan medische artikelen kon vinden las ik, uit Amerika, Engeland, Nederland. Over onderzoeken die er gedaan werden, medicijnen die nog in de experimentele fase waren. Toen we na de operatie en bestraling hoorden dat meerdere lymfeklieren besmet waren, zocht ik op welke vorm van chemo het best was. Op het moment dat de oncoloog vertelde welke tabletten Chris moest gaan nemen, wist ik dat al!’ Ze lacht. ‘Het gaf me het idee dat ik grip had op de situatie.’

Chris deed het omgekeerde. Hij liet alles over zich heenkomen en wilde er niet te veel over nadenken. Gezondheidspsychologen noemen dat vermijden, Marcia noemt het de struisvogeltactiek. ‘Ik wist veel meer dan Chris over zijn overlevingskansen.’

Marcia en Chris zijn een goed voorbeeld van mensen die er verschillende coping-strategieën op na houden. Coping is psychologenjargon voor de manier waarop mensen met ziekte en tegenslag omgaan. Allemaal hebben we onze eigen coping-strategie. En soms ontdekken partners wanneer er iets ernstigs aan de hand is ineens dat de hunne botsen.

Lees het hele artikel in Psychologie Magazine.