Publieksevenementen

Voor de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelde en organiseerde ik de evenementenserie Public Science. Samen met (podium)kunstenaars vertelden topwetenschappers van de VU over hun onderzoek op een locatie in de binnenstad van Amsterdam.

Public Science: een goed verhaal in een creatieve vorm

How Nature Inspires Radical Innovation
Toby Kiers in Mediamaticwoensdag 4 december 2013 in Mediamatic
Evolutionair bioloog Toby Kiers stelde de ondergrondse handelsnetwerken tussen planten en schimmels als voorbeeld voor duurzame economische systemen, met een animatie van Niels Hoebers. En schrijver William Myers liet zien hoe de natuur architectuur en design kan transformeren.

Ontdek de maan
Wim van Westrenenzondag 2 februari 2014 in Artis
De maan is misschien wel het gekste hemellichaam dat er is. Hoogleraar Planeetkunde Wim van Westrenen vertelde over de invloed van deze lichte bol op de aarde. In de kinderlezing in het Planetarium maakte hij een reis naar de maan en reed hij met zijn publiek in een karretje door het maanlandschap.

Ontdekkingsreis naar het allerkleinste en het allergrootste
Piet Muldersmaandag 10 maart 2014 in De Balie
Hoogleraar theoretische natuurkunde Piet Mulders en theatermaker Jan van den Berg wisselden elkaar af als in een dialoog. Piet Mulders vertelde over elementaire deeltjes en krachten en Jan van den Berg vulde hem aan met verhalen over de levens van beroemde natuurkundigen en hoe hij zelf verliefd werd op het neutrino.

Leef je in!
Lydia Krabbendamvrijdag 28 maart 2014 in MC Theater
In een interactieve workshop namen hoogleraar onderwijsneuropsychologie Lydia Krabbendam en theatermaakster en antropoloog Simone Roerig de kinderen mee in het thema ‘inlevingsvermogen’. Ze leerden hoe spiegelneuronen werken, hadden het over na-apen en kropen in de huid van een ander.

In zeven stappen naar totaal onbegrip
Piek Vossenvrijdag 18 april, 20:00 uur in Pakhuis De Zwijger
In een interactieve lezing nam Spinozapremiewinnaar Piek Vossen, hoogleraar computers & taal, zijn publiek mee langs de meest curieuze taalverschijnselen. Geen wonder dat computers er nog steeds niet mee overweg kunnen! Het publiek liet zich verbazen over de duisterste uithoeken van de taal.

Hack de toekomst
Herbert Bosmaandag 28 april, 20:00 uur in Pakhuis De Zwijger
In dit interactieve theaterdebat prikkelde Herbert Bos, hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging, het publiek met dilemma’s rondom softwarebeveiliging, de kenniskloof tussen hackers en niet-hackers en de verwevenheid van hacking met ons eigen leven. Denklab Mens in de Maak zette de discussie op scherp.

Wervelende wiskunde en de geboorte van een superheld
Jan Bouwe van den Bergdinsdag 6 mei, 20:00 uur in Pakhuis De Zwijger
Wiskunde en superhelden in deze lezingen van hoogleraar complexe dynamica Jan Bouwe van den Berg en journalist en stripliefhebber Peter Breedveld. Over de beroemde wiskundige Alan Turing, problemen met een waarde van een miljoen dollar en de rol van angst in superheldenstrips. Striptekenaar Typex liet zich inspireren.

Hectiek op de nanometer
Erwin Petermanwoensdag 14 mei, 20:00 uur in de Amstelkerk
Erwin Peterman, URC-hoogleraar fysica van levende systemen, vertelde in een muzikaal samenspel met het Acanthus Kwartet over natuurkundig onderzoek in de levende cel. Lasers die DNA uit elkaar trekken en fluorescerende transporteiwitten werden afgewisseld met werken van Bach, Mozart en Sjostakovitsj.

In samenwerking met Mediamatic, Artis, MC Theater, Pakhuis De Zwijger, Conservatorium van Amsterdam. Sponsors: ERC, Nikhef, LaserLab, Nationaal Cyber Security Centrum. Mediapartners: Quest, Advalvas.