Gesprekstips van je brein

Dankzij scans weten we wat er in onze hersenen gebeurt als we een gesprek voeren. Dat levert belangrijke inzichten op over aandacht, begrijpen en onthouden. Waarom je na een halve minuut kunt stoppen met praten, en nog vijf tips voor beter contact.

In Psychologie Magazine, oktober 2012.

Een goed gesprek is te herkennen in het brein, blijkt uit hersenonderzoek. Wanneer iemand heel goed luistert naar wat een ander zegt, zijn bij beiden dezelfde breingebieden actief, zo laten scans zien. Een aandachtige luisteraar spiegelt dus met zijn brein als vanzelf het brein van de spreker. Dat stimuleert het begrip, niet alleen van wat er gezegd wordt, maar ook van de gevoelens die de spreker erbij heeft. Zulk soort kennis van hoe het brein werkt, kunnen we volgens de Amerikaanse neuropsychologen Andrew Newberg en Mark Robert Waldman inzetten om beter te leren communiceren. In hun boek Words can change your brain hebben ze een batterij hersenonderzoeken omgevormd tot nuttige gesprekstips. Tip 1: ontspan!

Beeldspraak

Beeldende zinnen activeren in het brein niet alleen de taalgebieden, maar ook gebieden die te maken hebben met het vormen van mentale beelden. Dat werd vastgesteld bij proefpersonen in een Amerikaanse studie in 2004. Geeft u treffende, levendige beschrijvingen, dan activeert u bij uw toehoorder dus meer hersengebieden. Daardoor is er een gevarieerder deel van diens brein aan het werk om te begrijpen wat u bedoelt.

Positiviteit

Boosheid, een negatieve stemming en zelfs een klein woord als ‘nee’ verhogen de negativiteit in het brein van zowel de spreker als de toehoorder. De *amandelkernen, oftewel de hersengebieden die angst, verdriet en boosheid herkennen, slaan aan en veroorzaken een emotionele reactie. Dat maakt onder andere dat de ander minder goed onthoudt wat u zegt. Het brein reageert zelfs op negatieve woorden zonder dat we ze bewust gehoord hebben. U hoeft u natuurlijk niet in alle bochten te wringen om elk beetje negativiteit te vermijden, maar het is goed om tussendoor ook positieve woorden te gebruiken. Positiviteit activeert de beloningscentra in de hersenen en maakt het gesprek prettiger.

Lees het volledige artikel in Psychologie Magazine van oktober 2012.