‘Pijn hebben mág’

Chronische pijn kan veel vergallen. De meeste mensen organiseren hun hele leven eromheen. Met als gevolg dat hun klachten nog hardnekkiger worden. In de Sint Maartenskliniek leren patiënten daarom hoe ze hun ‘pijngedrag’ kunnen bijstellen. Een pittig programma – maar het werkt.

In Psychologie Magazine, januari 2013.

‘Pak een matje en probeer op je rug te gaan liggen’, zegt Paul. Hij is fysiotherapeut en een van de trainers vandaag. De acht mannen en drie vrouwen die in een halve kring om hem heen zitten, hebben allemaal chronische pijn in hun onderrug. De kamer vult zich dan ook al snel met gekreun en gesteun.

Eén man slaagt er niet in te gaan liggen. Trainer Marieke, ook fysiotherapeut, gaat bij hem zitten. ‘Ik snap dat het moeilijk voor je is,’ zegt ze, ‘maar je weet dat je niks kunt beschadigen. Daarvoor ben je onderzocht. Blijf ademhalen, laat je rustig zakken.’ Dan lukt het toch.

Voor de elf aanwezigen is het de tweede dag van het RealHealth-programma van de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in houding en beweging. Ze verblijven twee opeenvolgende werkweken in een hotel tussen de glooiende heuvels van Berg en Dal. Doel: leren de pijn een minder grote rol te laten spelen in hun leven.

Pijn heeft naast lichamelijke namelijk ook veel psychische en sociale gevolgen, zegt psycholoog-trainer Ronit. ‘Het werkt door in je gezin, in je relatie, op je werk. Mensen kijken hier naar hoe ze de pijn beleven, welke invloed die heeft op hun gedrag en hoe ze die gevolgen kunnen beïnvloeden. Ons primaire doel is niet om de pijn te verminderen, maar om de kwaliteit van leven te verbeteren.’

Lees het volledige artikel in het meinummer van Psychologie Magazine.