Zo voedt u uw kind meertalig op

Spreek gewoon beide talen. Een veelgehoord advies aan ouders met verschillende moedertalen is dat ze ieder strikt hun eigen taal moeten spreken, zodat hun kind niet in de war raakt. Volgens Maaike Verrips van De Taalstudio, die samen met de Tilburgse taalkundige Nadia Eversteijn de Helpdesk Meertaligheid oprichtte, hoeft dat niet zo krampachtig. ‘We hebben nog geen onderzoek gevonden waarin het advies om de talen strikt te scheiden wordt onderbouwd.’

Praat in uw gevoelstaal (hoogstwaarschijnlijk uw moedertaal) om uw emoties over te brengen aan uw kind of wanneer u morele kwesties of moeilijke opvoeddilemma’s wilt bespreken. ‘Zelfs simpel spelen met een jong kind kan heel moeilijk zijn in een taal waarin je minder thuis bent’, zegt Maaike Verrips. ‘Een gemeenschappelijke taal waarin je emoties kunt delen zorgt voor echt contact met je kind.’

Lees voor, zing liedjes, speel samen en stel open vragen in beide talen: de ontwikkeling van meerdere talen kunt u net zo stimuleren als die van één taal. Bovenal moet uw kind er voldoende van horen. Onderzoekers ontdekten recentelijk dat er een directe relatie is tussen hoeveel Spaans-Engelse peuters van een taal horen en hoe groot hun woordenschat is in die taal en hoe snel ze de grammatica onder de knie krijgen.

Wees geduldig. De taalontwikkeling van meertalige kinderen loopt misschien in het begin wat achter op die van eentalige kinderen, maar op andere gebieden hebben ze een voorsprong. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van de Canadese psychologe Ellen Bialystok. Omdat meertaligen altijd één taal in hun hoofd moeten onderdrukken, leren ze al vroeg om zich goed op één ding te concentreren en kunnen ze sneller taken afwisselen zonder in de war te raken.

Verwacht geen wonderen. ‘Als een kind in het buitenland alleen thuis Nederlands spreekt, krijgt het niet een woordenschat die hoort bij het publieke leven,’ benadrukt Maaike Verrips. ‘Terug in Nederland bestaat de kans dat die kinderen vrij beperkt Nederlands spreken. Wees dus realistisch in je verwachtingen, maar laat dat geen reden zijn om je kind niet meertalig op te voeden. Zo’n kind bouwt zijn Nederlands later makkelijk uit.